You are here

Progresele Serviciului Vamal, apreciate de Ambasadorul Lituaniei la Chișinău

Republica Moldova devine tot mai atractivă pentru investitorii lituanieni, care intenționează să inițieze și să dezvolte afaceri în țara noastră. Aceasta se datorează, în mare parte, potențialului economic al țării noastre, dar și reformelor realizate de Serviciul Vamal. Declarația a fost făcută de Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Lituaniei în Republica Moldova, Kestutis Kudzmanas în cadrul întrevederii cu Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie.

Excelența Sa a mai menționat progresele înregistrate de Serviciul Vamal, îndeosebi la capitolul încasări, subliniind că, impresia creată este bazată inclusiv pe aprecierile mediului de afaceri lituanian, precum și a organizațiilor internaționale de profil. Totodată, Kestutis Kudzmanas, a salutat angajamentul Serviciului Vamal de a implementa în activitatea sa cele mai bune practici în domeniul administrării vamale și și-a exprimat disponibilitatea de a susține dialogul moldo-lituanian la acest capitol.

La rândul său, Vitalie Vrabie i-a mulțumit diplomatului lituanian pentru receptivitatea manifestată și a menționat că Vama depune toate eforturile pentru a simplifica procedurile de vămuire, astfel încât agenții economici să beneficieze de un mediu antreprenorial competitiv. În acest context, șeful Vămii i-a vorbit Excelenței Sale despre principalele proiecte de modernizare instituțională demarate. Este vorba despre extinderea și modernizarea infrastructurii vamale și a echipamentelor de control, armonizarea legislației și digitalizarea principalelor domenii de activitate.

Vitalie Vrabie a menționat, de asemenea,  asistența oferită de experții lituanieni în cadrul proiectului european Twinning privind implementarea Noului Sistem Computerizat de Tranzit și a Ghișeului Unic.  În opinia Directorului Serviciului Vamal, aceste două instrumente vor facilita semnificativ activitatea mediului de afaceri și vor contribui la dinamizarea relațiilor comerciale.

Serviciul Vamal beneficiază de asistența Lituaniei în domeniul administrării vamale din anul 2005. Pe parcursul acestei perioade, instituția a primit sprijin metodologic în implementarea mai multor proiecte orientate spre îmbunătățirea activității instituției.