You are here

Vitalie Vrabie: Sprijinul SUA ne-a ajutat să sporim nivelul de securitate frontalieră

Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie a avut o întrevedere de rămas bun cu Matthew Bouldin, Manager al Programelor de Neproliferare din cadrul Ambasadei SUA în RM, care își încheie activitatea în țara noastră, după o perioadă de trei ani de zile.

Cu ocazia întâlnirii, Șeful Vămii l-a decorat pe reprezentantul Ambasadei SUA cu Medalia ”Pentru Cooperare” -  o distincție instituțională oferită partenerilor care contribuie la consolidarea capacităților instituționale ale Serviciului Vamal.

Sprijinul SUA ne-a ajutat să sporim nivelul de securitate frontalieră. Asta deoarece, datorită programelor finanțate de Guvernul SUA, am reușit să dotăm posturile cu echipamente de scanare și de detectare a substanțelor periculoase. Vă mulțumesc dumneavoastră, Ambasadei, Guvernului și în special, poporului american, care, în toți acești ani ne-a oferit o susținere fără precedent.”, a menționat Vitalie Vrabie.

La rândul său, Matthew Bouldin a apreciat dialogul constructiv cu Vama moldovenească și angajamentul instituției de a implementa noi proiecte destinate sporirii nivelului de securitate și siguranță în regiune. Acesta și-a exprimat convingerea că cooperarea stabilită își va găsi continuitatea în alte proiecte de importanță strategică, orientate spre beneficiul cetățenilor.

Matthew Bouldin a coordonat proiectele de dotare a posturilor vamale cu sisteme de detectare a substanțelor radiologice și nucleare, precum și organizarea cursurilor de instruire a inspectorilor care le gestionează. Proiectele au fost realizate în cadrul Programului pentru Depistarea și Prevenirea Cazurilor de Contrabandă cu Substanțe Nucleare (Nuclear Smuggling Detection and Deterrence - NSDD), finanțat de Guvernul SUA și lansat în 2012. Deși, Matthew Bouldin a venit în Moldova în 2015, dânsul s-a implicat activ în implementarea acestui program, prin intermediul căruia au fost dotate cu sisteme staționare de detectare în total 22 de posturi.

Tot datorită contribuției acestuia, în luna decembrie a anului trecut, au fost repuse în funcțiune cinci scanere mobile. Piesele componente pentru respectivele echipamente au costat 1,3 milioane de dolari, bani oferiți de Guvernul SUA, prin intermediul Programului EXBS (Controlul Exporturilor și Securitatea Frontalieră).